Ez dakit zuri ere gertatzen zaizun, baina betidanik izan dut oso gustoko urte sasoi hau, uda amaiera eta udazkenaren hasiera.
Baratzetako mugimendua, soroetakoa, kontserba usaina darien herrietako kaleena, patata eta babarrunak jasotzen dabiltzanena.... Herri usaina azken finean. Nere gurasoez oroitzen naiz, hiritik zetozen lagun eta familiartekoei tomate ak, piperrak, letxugak... oparitzen. Eta pozez ikusten dut oraindik herrietan ohitura hori mantentzen dela.
Norberak landatutakoa goxoagoa, osasungarriagoa, zaporetsuagoa denaren ziurtasun eta harrotasunarekin oparitu gainera.. Noiz landatu duzun, nolako trataera eman diozun eta jasotzeko une egokia nola itxaron duzun jakinik.
Zer esanik ez patatei buruz.... Gure lurretan landatutakoak beste inongoak baino hobeak eta merkeagoak dira!!!! Eta azalera handi ko supermerkatuetan erosi tako haragiarekin berdin. Ez du zaporerik, dena plastikoz bildua dator... Ziur horrelakoak hainbatetan entzun edo esan dituzula lagun artean. Ez naiz ezer harrarorik esaten ari ezta?
Ba pentsa dezagun une batez zer jaten duten egunero gehien maite ditugunek(gure seme-alabek) eskolako jantokian. Pentsakera lojiko berdina erabiltzen al dugu? Jaten dutena nondik datorren pentsatzen jartzen ote gara?
Produktu freskoak jaten dituzten ba al dakigu? Produktua horiek momentu egokian jaso ote diren pentsatzen al dugu? Nolako arrasto ekolojikoa uzten ari garen ohartzen al gara? Asko gara, jantoki eredu berri baten aldeko apostua eta eskaera egiten jarraitzen dugunok.
Ez dugu ezinezkorik eskatzen. Erabiltzaileen eskaera kontuan izatea eta bertako produktuen erabilera eta bertako dendetan erostea, lehenestea.
Herrietako pentsakera LOGIKA erabiltzea besterik ez. Jan dezagun hemen, hemen ekoitzi eta eskuratutakoa.
LOGIKOA...MENDIALDEKOA
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No sé si a ti te pasa, pero desde donde me llega la memoria, y tengo ya unos cuantos años, siempre me ha encantado esta época del año que estamos pasando o acabamos de pasar, el final del verano y la entrada del otoño.
Ese fluir de las huertas, de las fincas, de las calles de los pueblos con olor a conservas, de la gente en las fincas recogiendo patatas o alubias...ese olor a pueblo en definitiva. Me acuerdo de mi padre o mi madre regalando a mis tías y tíos de la ciudad o a cualquier persona que se acercaba por mi casa, tomates, pimientos, lechugas y veo con alegría que esto es algo que se sigue haciendo en los pueblos. Ese gusto y ese orgullo de que lo cultivado por uno mismo estás más rico, tiene más sabor, es más sano, sabemos cómo lo hemos cultivado y como lo hemos tratado, sabemos cuál es el momento de recolectar..
¿Qué decir de las patatas? Donde estén las cultivadas en nuestra tierra que se quiten todas las demás...porque son malas y caras!! por no hablar de la carne que compramos en las grandes superficies.. todo plástico, todo envasado, todo sabe a lo mismo..
Creo que estas son frases que todas hemos oído en cualquier corrillo...No estoy diciendo nada raro, verdad?
Pues vamos a pararnos a pensar que comen las personas que más nos importan en esta vida (nuestras hijas e hijos) a diario en el comedor escolar...¿Se aplica esta misma lógica? , ¿Se tiene en cuenta la procedencia de lo que comen? ¿Se tiene en cuenta que coman producto fresco? ¿Se tiene en cuenta el momento en el que ese producto se ha de recolectar? ¿Se tiene en cuenta la huella ecológica que estamos dejando?
Somos muchas las personas que seguimos apostando y seguimos demandando que se produzca un cambio en el modelo de comedor escolar actual.
No pedimos nada irrealizable, pedimos que se escuche la voluntad de las y los usuarios y se priorice el consumo de producto local y la compra en el comercio local.
Pedimos que se aplique la LÓGICA que siempre se ha aplicado en nuestros pueblos. Comamos aquí lo producido y adquirido aquí.
LOGIKOA...MENDIALDEKOA
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